Boek: Werken met Asperger, Rudy Simone

Werken met Asperger: Tips & tools voor mensen met asperger, coaches en werkgeversWerken met Asperger: Tips & tools voor mensen met asperger, coaches en werkgevers by Rudy Simone

De media besteden de laatste tijd regelmatig aandacht aan autisme op de werkvloer. Autisten zouden, ondanks hun beperkingen, goed inzetbaar zijn vanwege bijvoorbeeld hun focus en oog voor detail. Rudy Simone, auteur en zelf gediagnosticeerd met Asperger, start haar boek eveneens met redenen om iemand met Asperger (hoog functionerend autisme) in dienst te nemen. Zij noemt onder meer de hogere vloeibare intelligentie (het vermogen om nieuwe problemen op te lossen) als een van de grote pluspunten. Simone gaat uitgebreid in op alle eigenschappen en eigenaardigheden die mensen vanuit eigen ervaring en vanuit de ervaringen van 35 door haar geïnterviewde vrouwen, over hoe het is om een vrouw met Asperger te zijn. Ze gaat onder meer in op de worsteling met identiteit (‘De starre rolverdeling tussen mannen en vrouwen ergert me al sinds mijn puberteit’), speciale vermogens (‘Op een dag pakte ik De kat met de hoed van Dr. Seuss en toen kon ik de woorden lezen. Ik snapte gewoon opeens wat er stond.’), puberteit, relaties (‘Ik heb Aspergirls gesproken die niets in hun huis toelaten dat hariger is dan hun cavia‘) en kinderen krijgen.

Een boek over vrouwen met Asperger is in die zin bijzonder dat het met Asperger mogelijk kunnen hebben (zoals perfectionisme, botheid, zelfstimulatie etc.) en geeft zowel tips voor werknemer als werkgever over hoe hier mee om te gaan. Dit resulteert in zowel praktische als grappige suggesties, zoals het gadeslaan van je eigen gezichtsexpressie in de spiegel (voor de werknemer), als het complimenteren van iemand met zijn mooie ogen om oogcontact te bevorderen (voor de werkgever/collega). Het boek eindigt met een persoonlijk werkplan en sollicitatietips voor mensen met Asperger. Zeer de moeite waard om te lezen, al was het maar om eens extra inzicht in en meer begrip te krijgen voor het fenomeen autisme.

View all my reviews


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *