Boek: Delusions of Gender, Cordelia Fine

Delusions of Gender: How Our Minds, Society, and Neurosexism Create DifferenceDelusions of Gender: How Our Minds, Society, and Neurosexism Create Difference by Cordelia Fine

Mannen zouden een beter ruimtelijk inzicht hebben en vrouwen zijn socialer en beter in taal. Maar wat is daarvan waar? In de media en op verjaardagen worden regelmatig onderzoeken geciteerd die aantonen dat mannen en vrouwen ‘nou eenmaal anders zijn’. Zijn die onderzoeken degelijk uitgevoerd, dubbelblind en onbeïnvloed door andere factoren? Kun je wel uitspraken doen over aanleg, als iedereen beïnvloed wordt door zijn omgeving, cultuur en opvoeding? Fine haalt elk onderzoek onderuit dat verschillen aantoont, door de onderzoeksopzet onder de loep te nemen en door andere onderzoeken aan te halen die het tegendeel aantonen. Zo zouden apen- meisjes vaker voor meisjesspeelgoed kiezen. In het onderzoek blijkt hiervoor een pan te zijn genomen. Zou een aap echt weten dat je daarmee kan koken, en dat dat iets voor meisjes is?

Fine haalt de onderzoeken onderuit met veel humor, maar met gedegen argumenten. Het boek is weten- schappelijk verantwoord geschreven, maar blijft toegankelijk door de luchtige toon. Toch is het haar ook bittere ernst. Als vrouwen én mannen wijsgemaakt wordt dat ze iets ‘nou eenmaal niet kunnen’, en ze daardoor hun eigen dromen niet na durven te jagen, is dat ernstig, evenals niet serieus genomen worden als ze dat wel doen. Helaas slaat een genuanceerd beeld niet aan op verjaardagen of in de media. Een aanrader voor elke feminist, maar juist ook voor mensen die ge- loven in de veelvuldig aangehaalde verschillen.

View all my reviews


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *