hoogbegaafd HSP

Recensie: Hoogsensitief inspiratiekaarten

Als redactie krijgen we vaak de vraag om zaken te recenseren. Deze keer een doosje met inspirerende kaarten voor de HSP (hoogsensitieve persoon). De maker is Sannie Alblas-Smit, zij heeft een coachingspraktijk voor HSP-ers. De uitgever is Altamira.

De 52 kaarten zijn van een prettig formaat en komen verpakt in een knap doosje. Ook zit er een mini-boekje bij met uitleg bij de vragen. Iedere kaart heeft een vraag en het idee is dat je er eens per week een trekt, daar over mijmert en er inspiratie uit haalt. De set van 52 kaarten is onderverdeeld in twaalf gevoelskaarten, twaalf opdrachtkaarten, zestien zelfkenniskaarten en zestien bewustzijnskaarten.

Taalgevoelig

Ik noem mezelf niet HSP maar ben wel zeer gevoelig voor taal en haakte daarom al snel af bij de vele gesloten vragen. Ik vind het lastig lang na te denken over een vraag waarvan het antwoord ja of nee is. Naast inspireren wil Albas-Smit HSP-ers ook meer bewust maken van hun kwaliteiten. Ik voelde mij daar niet toe aangespoord. Nu ben ik allang geen dertig meer en zijn in mijn leven al heel wat lastige vragen gesteld, misschien speelde dat ook mee bij mijn gebrek aan enthousiasme.

Hooggevoelig

Redacteur Elise (evenmin dertig) valt beter binnen de doelgroep; zoals veel hoogbegaafden beschouwt zij zichzelf ook als HSP. Toch was bij haar de ervaring niet zoals gehoopt. “Ik moet bekennen dat ik er jeuk van krijg, en ik kom er niet precies achter waarom. Ik denk dat het te maken heeft met het zweverige taalgebruik, waar ik dan toch weer te logisch voor ben ingesteld. Ook vind ik dat er redelijk wat open deuren worden ingetrapt (‘Besef jij wat voor een mooi gevoelig mens je bent’). Ik denk dat de gemiddelde gevoelige, informatieverslaafde HB-er zich deze vragen allemaal al gesteld heeft en misschien wel vele malen dieper nadenkt. Maar ik ben geen representatieve steekproef natuurlijk. In een coachingspraktijk zullen de kaarten wel werken en misschien zijn ze ook nuttig voor mensen met een ondergesneeuwd gevoelsleven.”

Voor € 13,99 is deze kaartenset misschien een leuker cadeau om te geven dan om te krijgen.

Koop ze bij de plaatselijke boekhandel of online.


Geplaatst

in

door

Tags: