De ondernemende hoogbegaafde

Het is goed gesteld met de werkbeleving van de hoogbegaafde zzp’er en freelancer. Wat maakt hb’ers zo geschikt voor het zelfstandig ondernemerschap? Karina Meerman vroeg het Pierre Spaninks, ZZP-expert die de rol onderzoekt van zelfstandige professionals in economie en samenleving en schrijft en spreekt daarover.

Op internet vond Pierre Spaninks een artikel dat negen kenmerken van hoogbegaafdheid noemt. Daar heeft hij vervolgens geheel onwetenschappelijk plussen en minnen aan toegekend. Zijn conclusie: “Het hangt natuurlijk af van de mate waarin iemand de genoemde eigenschappen heeft, maar al met al ziet het er goed uit voor de zelfstandige hoogbegaafde.”

Snelheid van denken +-   Snel denken is fijn, maar ondernemen is vooral doen. Als men niet tot handelen komt omdat er te veel wordt gedacht, komt dat de zaak niet ten goede. Een plus-min.

Hooggevoeligheid –    Dat lijkt me buitengewoon onhandig. De ondernemer krijgt voortdurend het lid op de neus en heeft met heel wat idioten te maken. Je kunt je door hen niet te veel laten raken. Een min.

Introversie –    Extraverten lijken het voor het zeggen te hebben in de wereld, dus introversie helpt de ondernemer niet.  Die moet de straat op en netwerken. Een min.

Emotionele ontwikkeling +   Het artikel stelt dat dit soms achterblijft bij hb-ers en dat vind ik in dit geval een plus. Het is een groot voordeel om je niet te veel in de klant of opdrachtgever te verdiepen. Er moet gewoon gewerkt worden, dan heb je helemaal geen tijd voor emotionele betrokkenheid.

Creativiteit +   Dit is heel goed, zeker in combinatie met snel patronen herkennen, zoals in het artikel staat.  Dat is helemaal geweldig. Wat is er mooier dan te weten waar de markt naar toe gaat of wat klanten gaan doen? Een plus.

Onafhankelijkheid +    De ZZP-er wordt ingezet om kennis van buiten de organsiatie naar binnen te brengen. Dan wil je iemand die autonoom is. Aan een specialist die alleen het gewenste verhaal vertelt heeft niemand iets. Autonomie is een buitengewoon handige eigenschap voor een ondernemer. Een dikke plus.

Perfectionisme –   Een klant heeft een budget en wil een probleem opgelost hebben. Wat maakt hem die twee cijfers achter de komma dan uit? Als een ondernemer altijd meer doet dan de klant verwacht, dan is de kans groot dat hij de klant ergert. Die wil namelijk waar hij om vroeg en niet wat de ondernemer denkt dat goed is. Daarbij kost perfectionisme veel te veel tijd en dat gaat ten koste van de omzet. Een min.

Faalangst –   Daar kan ik kort over zijn: dat helpt niet. Een min.

Explorerende leerstijl +   Dit betekent dat de hoogbegaafde leert door te doen en dat is heel praktisch. Het is een sprookje dat de ZZP-er niet zou investeren in zijn eigen kennis en vaardigheden: hij doet dat namelijk tijdens het werk. Opleiding is voor hem geen afgezonderd taakje of kostenpost. Hij leert van klanten, van collega’s, van het uitvoeren van gevarieerde opdrachten en hij wil het altijd beter doen dan de vorige keer. Een grote plus.

Dit artikel stond in HiQ 16 en is hier gepubliceerd met toestemming van de auteur. 


Geplaatst

in

door