Boek: Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?

Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig? by Raj Raghunathan

Intelligentie is een aardige voorspeller voor succes. Maar zijn die slimme, succesvolle mensen ook gelukkig? Raghunathan betoogt dat de voorwaarden voor succes geluk juist in de weg staan. In het boek geeft hij zeven doodzonden, met tegenover elke doodzonde een positieve gewoonte die je jezelf zou moeten aan- wennen om gelukkig te worden. Zo stelt hij het nastreven van superioriteit tegenover het streven naar flow en wantrouwen tegenover vertrouwen. De zonden en gewoontes worden geïllustreerd met wetenschappelijk onderzoek en persoonlijke anekdotes. Tussen de hoofdstukken door staan zelftests om te meten in hoeverre jij die zonden begaat, en oefeningen en actielijstjes om uit dat patroon te komen.

Het woord ‘slim’ in de titel verwijst niet naar hoogintelligente mensen. De schrijver bedoelt hiermee hoogopgeleide, succesvolle carrièretijgers, die in hun streven naar succes het geluk uit het oog hebben verloren. Mocht je je daarin herkennen dan kan het boek je helpen om eens anders naar je dagelijkse activiteiten te kijken en wat nieuws te proberen. Revolutionair zijn de adviezen niet, en er is veel overlap met de populaire mindfulnesstrend. De zelftests zijn wat doorzichtig, en de oefeningen zijn vooral praktisch als je echt tot de doelgroep behoort. Vervelend aan het boek is vooral de Nederlandse vertaling vanuit het Amerikaans-Engels. Er is veel te letterlijk vertaald, waardoor zinnen gekunsteld klinken, constructies omslachtig zijn en sommige woorden ronduit fout. Mocht je een beginnend gelukzoekende carrièretijger zijn en is Engels geen probleem, lees dan het origineel.

Bekijk al onze recensies


Geplaatst

in

door